Technologie, výroba

Suroviny

Předpokladem dobrého piva jsou kvalitní vstupní suroviny.

K vaření piva používáme vodu z vlastních hlubinných vrtů a studní, nejkvalitnější slad z oblasti Moravy a Čech, žatecký chmel a pivovarské kvasnice z naší nové propagační stanice.

Slad je název pro naklíčené a usušené obilné zrno. Výroba sladu se nazývá sladování a věnují se jí sladovníci ve sladovnách. Sladováním v ječném zrnu vzniknou enzymy, které podporují štěpení škrobu na jednodušší cukry. Toto štěpení následně probíhá v pivovaře na varně.

Chmel (Humulus) je rod rostlin z čeledi konopovité (Cannabidaceae). K výrobě piva se používá jeho plod, chmelová hlávka.

Pivovarské kvasnice jsou jednobuněčné organismy, které mají schopnost přeměňovat zkvasitelné cukry na ethanol (alkohol) a oxid uhličitý.

Příprava mladiny

Varna je oddělením pro přípravu mladiny. Samotná výroba piva začíná sešrotováním ječného sladu. Ve vystírací kádi je slad smíchán s vodou, tomuto procesu se říká „vystírání“. Následuje poměrně složitý proces zvaný rmutování, kdy se část várky postupně ohřívá a přečerpává do rmutovací kádě a dochází k uvolnění škrobu a jeho štěpení na jednodušší zkvasitelné cukry. Tento proces se opakuje, vaří se takzvaně na dva rmuty. Na jeho konci je po scezení ve vystírací kádi sladina, zbytek vyvařeného sladu zvaný mláto odchází a dále slouží jako krmivo pro dobytek. Scezená sladina je poté povařena s chmelem a vznikne hotové dílo zvané mladina.

Horká mladina je přečerpána tangenciálním nátokem do vířivé kádě, kde se oddělují hořké kaly a chmelové mláto. Poté se horká mladina zchladí v deskovém chladiči na zákvasnou teplotu.

Kvašení

Zchlazená mladina se spílá společně s kvasnicemi do kvasných kádí. Zde probíhá řízené kvašení při relativně nízkých teplotách. Kvašením vzniká  alkohol a oxid uhličitý. Od této chvíle se již výsledný produkt nazývá mladé pivo, které se suduje do sklepa, do ležáckých tanků.

Ležení a filtrace

Správný český ležák musí mít svůj čas na ležení, aby dozrál - chuťově se zakulatil a nasytil oxidem uhličitým. U nás ctíme tyto doby ležení: 10% alespoň tři týdny, 11% minimálně 5 týdnů, 12% striktně 2 měsíce a 13% silná piva dokonce 3 měsíce. Následně se pivo filtruje přes křemelinové filtry tak, aby bylo čiré a zbavené kvasnic. Pivo stočené přímo z ležáckých tanků se nazývá pivo nefiltrované.

Stáčení

Hotové zfiltrované pivo prochází dále na stáčírny, kde se plní do prodejních obalů. U nás pivo stáčíme pouze do skleněných NRW lahví a do nerezových KEG sudů. V našem pivovaru pivo nepasterujeme.

Hotový výrobek

V našem pivovaru se pivo vyrábí léty osvědčeným tradičním technologickým postupem a moderní prvky se používají pouze velice citlivě a s rozmyslem. Tradice, dobrá voda a kvalitní suroviny dávají Poličskému pivu tu správnou a jedinečnou chuť. Pivo je bezesporu jedním z nejlahodnějších a nejzdravějších nápojů.

Vítejte na stránkách
Měšťanského pivovaru v Poličce, a.s.
Potvrzuji, že jsem osoba starší 18 let,
nebo jsem osoba podléhající právu USA
starší 21 let.
Současně souhlasím s použitím
cookies nezbytných pro správné
fungování webových stránek.